Pobra Torre del Fang, si resisteix l' espenta de la tuneladora i l'oblit i desinterès de l'ajuntament .... HO RESISTIRÀ TOT !!! I si no resisteix ??? Segur que només ens lamentarem els veins i veïnes, fa pena amb tant forat i tanta màquina al voltant.

Projecte de enginyeria d’ADIF aprovat per la Comissió de seguiment Sagrera TAV.

/album/fotogaleria-info-torre-del-fang1/a1-jpg2/ /album/fotogaleria-info-torre-del-fang1/a2-jpg2/ /album/fotogaleria-info-torre-del-fang1/a3-jpg2/ /album/fotogaleria-info-torre-del-fang1/a4-jpg2/ /album/fotogaleria-info-torre-del-fang1/a5-jpg2/ /album/fotogaleria-info-torre-del-fang1/a6-jpg2/ /album/fotogaleria-info-torre-del-fang1/a7-jpg2/ /album/fotogaleria-info-torre-del-fang1/a8-jpg2/ /album/fotogaleria-info-torre-del-fang1/a9-jpg1/ /album/fotogaleria-info-torre-del-fang1/a10-jpg1/ /album/fotogaleria-info-torre-del-fang1/a11-jpg1/ /album/fotogaleria-info-torre-del-fang1/a12-jpg1/

La TORRE del FANG i la bèstia de ferro

/album/fotogaleria-info-torre-del-fang/dsc00072-jpg/ /album/fotogaleria-info-torre-del-fang/dsc00074-jpg/ /album/fotogaleria-info-torre-del-fang/dsc00075-jpg/

La TORRE del FANG: història viva

Ens diuen que la Torre del Fang no és de Navas, se suposa que aleshores ja no tenim dret a dir res. Ens demanen per què hi tenim tant d’interès en aquesta casa vella. Hi ha buròcrates que els hi costa entendre el que és un vestigi del passat, que la història s’ha de respectar i mantenir. I la Torre del Fang és una engruna d’història de la nostra ciutat i del nostre barri, però ells no ho veuen com un edifici emblemàtic, em sembla que més aviat hi veuen un indret per fer negoci perquè és un molt bon terreny situat a la cruïlla de dos districtes.

I és per això que patim els veïns i les veïnes de Navas, sabem molt bé que contra l’especulació urbanística, som com David contra Goliat, ho hem patit prou a Navas que ja ens han pres una plaça i sembla que mai en tenen prou.

Al juliol varen començar les obres de l’Ave i des de l’ajuntament se’ns va prometre, públicament en una sessió informativa, que es tindria cura de la masia. Ens van afirmar que s’hi farien reforços i proteccions per tal d’assegurar la casa, i en aquests 6 mesos d’obres NO S’HI HA FET RES DE TOT EL QUE VAN PROMETRE, l’estat de la Torre és molt lamentable i absolutament precari. Suposo que del que es tracta és que l’estructura caigui, s’enfonsi tota sola i un tot sigui a terra només quedarà aprofitar el sòl per les seves propostes.

Veïns, veïnes, PATIM PER LA TORRE DEL FANG, l’han abandonat a la seva sort, està ofegada per les grues, per les màquines foradadores, pels camions, per les formigoneres, etc. Difícilment podrà aguantar tanta sacsejada. Estem avisats, ENS ÉS IGUAL ?

TORRE del FANG: abans i ara

/album/torre-del-fang/a00-jpg/ /album/torre-del-fang/a01-jpg/ /album/torre-del-fang/a02-jpg/ /album/torre-del-fang/a03-jpg/ /album/torre-del-fang/a04-jpg/ /album/torre-del-fang/a05-jpg/ /album/torre-del-fang/a1-jpg/ /album/torre-del-fang/a2-jpg/ /album/torre-del-fang/a3-jpg/ /album/torre-del-fang/a4-jpg/ /album/torre-del-fang/a5-jpg/ /album/torre-del-fang/a6-jpg/ /album/torre-del-fang/a7-jpg/ /album/torre-del-fang/a8-jpg/

 

LA MASIA DE SANT MARTÍ DE PROVENÇALS o TORRE DE FANG

Al carrer del Clot i tocant al carrer Mallorca hi tenim un edifici molt singular i antic. Hi ha una vella casa de pagès anomenada Torre del Fang que es manté en peu des de fa molts segles. Tot i que és difícil posar una data de construcció, ja es tenen noticies d’aquesta casa pairal a partir del S. XI. El nom li ve del fang que hi havia al camí que passava pel seu costat, no és pas que estigui feta de fang, gairebé 1000 anys d’història són molts anys per resistir-ho en fang. Ara, el mas, ha de conviure entre un tram de vies, ponts i construccions varies.

És una masia residencial i agrícola amb materials originals del s.XV, i finestrells gòtics, construïda en forma de U i de tres plantes, teulada en quatre vessants, amb una superfície de 400 m2 per planta, el conjunt de la masia inclou un patí de més de 500 m2; tot i que la configuració actual va ser va ser refeta als voltants del s. XVIII, manté una magnifica galeria d’arcs en la part més elevada i és un clar exemple del que hi havia més enllà de les muralles de la Barcelona antiga.

Actualment serveix de frontera entre el districte de Sant Andreu i Sant Martí i sustenta l’arxiu municipal de Sant Martí i el Centre de Recursos Pedagògics de Sant Martí.

Parlem doncs i sense dubte de l’edificació més antiga del nostre barri, és per això que necessita de la nostra deferència i civisme, la historia és viva a la Torre de Fang, la historia és viva al nostre barri. LA TORRE DEL FANG MAI POT FER NOSA !!!

LA TORRE DE FANG I LA LLEGENDA DEL COR MENJAT

Existeix un edifici molt singular al principi del carrer del Clot (tocant als inicis del carrer Mallorca) que data del segle XII. Només us volia explicar que aquest edifici, a part de l'innegable interès arquitectònic (tot i que molt reformat amb aspecte tardogòtic i eclèctic), conserva una llegenda romàntica que el nostre mestre de llegendes Joan Amades, ubica a aquest mateix edifici. Es tracta de la llegenda del Cor Menjat, llegenda medieval que ha sobreviscut als segles i que ens parla de com Dolça de Provença, casada amb Ramon Berenguer I, s’allotjava a aquesta finca durant llargues temporades per estar amb el seu amant, un jove trobador provençal que li cantava sota la finestra; assabentat el comte, aquest feu prendre d’amagat el jove trobador, el feu torturar i finalment el feu matar. I per si amb això no n’hi hagués prou, va fer servir el cor del jove dissimulat i guarnit amb d’altres viandes. I explica la llegenda que Dolça es menjà el cor, davant la dissimulada satisfacció del comte, sense saber el que estava menjant. I quan aquest li confessà després el que havia fet, ella decidí de mai més menjar altra cosa, fins que es va morir de gana.

Bé, el que si és cert és que quan Dolça arribà a Barcelona l' any 1112 per casar-se amb Ramon Berenguer, va arribar amb una fastuosa comitiva de Provença, la cort més fastuosa de l’època; i bona part d’aquests provençals es van allotjar prop de Barcelona, precisament als voltants de la Torre i del que avui és Sant Martí de provençals, precisament en honor seu.

Esperem que les pedres de la Torre de Fang ens puguin explicar la seva llegenda durant molts més segles.

Text: Mikelet