Sobre el barri de Navas

El barri de Navas és el més recent dels que conformen l'actual districte de Sant Andreu. Abasta part dels antics territoris del Clot i de la Sagrera, a banda i banda de l’avinguda Meridiana. El carrer de les Navas de Tolosa n’és la via central i la que dóna nom al barri i el delimita; de l’altra banda, el carrer Felip II, fa de llinda natural amb la sagrara. El centre neuràlgic és la plaça Ferran Reyes, situada sobre la Meridiana i presideix la plaça l’església parroquial de Sant Joan Bosco.
 

El barri clarament repartit en dues parts per l’avinguda Meridiana, compta amb la Banda Muntanya, una part constituïda pels carrers que conserven la trama de l'eixample de Cerdà, mentre que una altra part la forma un conjunt molt popular anomenat "cases del governador". Situada a la part de sobre de la meridiana, arriba fins a l’eix de la Plaça Maragall.


I per sota de l’avinguda Meridiana, trobem el que anomenen Banda Mar, amb la Plaça Islàndia, el carrer de Bofarull, avui parcialment peatonalitzat i que creua el barri de banda a banda; fins al carrer Mallorca i la Torre del Fang, casa pairal de finals del S.XI que manté viva la historia al nostre barri.